Uw specialist in

3D Metaalprinten

3D Metaalprinten

3D Metaalprinten

COMPLEXE METALEN ONDERDELEN VOOR UW TOEPASSING STAAL, RVS EN TITANIUM

Bij Budi is het mogelijk om uw producten 3D metaal te printen. Door metaalpoeder laag voor laag aan elkaar te smelten worden de producten opgebouwd. Hierdoor biedt 3D metaal printen verschillende mogelijkheden om complexe geometrieën te produceren, die vaak met conventionele productietechnieken lastig of zelfs niet te realiseren zijn. Hierbij kan gedacht worden aan functie integratie, (topologische) optimalisatie en/of lichtgewicht construeren.

Voordelen van 3D metaalprinten

Efficiënte onderdelen produceren

  • Complexe onderdelen produceren die met conventionele productietechnieken niet te realiseren zijn.

  • Sneller proces door meerdere (verschillende) onderdelen tegelijkertijd te printen of samen te voegen tot één nieuw onderdeel waardoor assemblagetijd kan worden beperkt.

  • Massa reduceren door alleen materiaal te gebruiken waar dit vereist is, zonder dat het effect heeft op de sterkte en stijfheid van het onderdeel. Hierdoor is het mogelijk om optimale lichtgewicht ontwerpen te realiseren.

  • Lagere kosten door optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden die het 3D metaal printen kan bieden, ook bij kleine aantallen.

  • Duurzamer door het reduceren van de benodigde grondstoffen.

De specificaties

De 3d printer en beschikbare materialen

Budi is trotse eigenaar van een 3D metaal printer van het innovatieve merk TRUMPF: de TruPrint 3000. Deze machine is volledig in eigen beheer.

Trumpf TruPrint 3000 (Laser Metal Fusion)
Bouwvolume:  Ø 300 mm x 400 mm
Laagdikte:  0,02 mm tot 0,15 mm
Schermgas:   Argon

Op dit moment kunnen we producten leveren gemaakt van de materialen RVS 316L of TITANIUM.

Hoe werkt het?

Het 3D (metaal) printen van objecten wordt ook wel Additive Manufacturing (AM) genoemd, omdat het object laag voor laag wordt opgebouwd en het materiaal per laag met elkaar wordt verbonden. Binnen Additive Manufacturing bestaan er verschillende technieken om te 3D printen. Met onze TruPrint 3000 kunnen we metalen objecten 3D printen door middel van de Laser Metal Fusion (LMF), waarbij metaalpoeder aan elkaar wordt versmolten. Dat ziet er als volgt uit:

1. Voorbereiden

Om een object te 3D printen is 3D CAD-data nodig, dit kan bijvoorbeeld met software zoals SolidWorks, Siemens NX, Inventor, etc. worden gerealiseerd en aangeleverd. Deze data zal worden verwerkt zodat deze 3D geprint kan worden.

Heeft u nog geen ontwerp en/of 3D CAD-data? Dan kunnen wij deze voor u uitwerken aan de hand van uw specificaties.

 

2. 3D Printen

Vervolgens wordt De 3D machine gereed gemaakt en kan de verwerkte 3D CAD-data worden ingeladen, waarna de printopdracht kan worden gestart. De printer voegt het materiaal in poedervorm met een recoater-arm aan de bouwcilinder toe, waarin het object laag voor laag wordt opgebouwd.

De lasers in de printer zorgen ervoor dat de lagen poeder met elkaar versmelten tot een stevig object. Daarnaast wordt er een ondersteunende structuur gebouwd, om ervoor te zorgen dat het object stabiel blijft.

 

3. Afwerken

Als de 3D metaal printer klaar is met de printopdracht, wordt de bouwkamer ontdaan van alle losse metaal poeder, waardoor alleen de geprinte objecten op de bouwplaat overblijven.

Tot slot wordt het object van de bouwplaat gehaald en eventuele ondersteunende materiaal verwijderd en wordt het object afgewerkt naar uw specificatie.

Uw op maat geprinte metalen object is klaar!

 

Het Ontwerpproces

Van 3D-Data naar Fysiek product

Voor het 3D printen is er 3D CAD-data vereist die kan worden getekend met een 3D CAD softwarepakket. Vanuit deze data kan het product worden gecontroleerd, geprepareerd en geprint. Het is belangrijk om tijdens het ontwerpproces rekening te houden met de mogelijkheden en beperkingen van de 3D printtechniek.

Denk bijvoorbeeld aan onderdelen samenvoegen, functie integratie, het toepassen van lattice structuren, topologische optimalisatie en/of generatieve ontwerpen. Daarnaast moet er rekening worden gehouden met de beperkingen zoals de maximale overhang, onderdeel oriëntatie, het plaatsen van ondersteuningsmateriaal en het vermijden van poeder insluiting.

Wij maken gebruik van Siemens NX software om 3D-data gereed te maken voor het 3D printproces en kunnen in overleg met de aanvullende softwaremodulen uw product verder optimaliseren door middel van topologische optimalisatie en/of toevoegen van lattice structuren.

The Process Perfection People
Dorpsweg 10a | 3257 LB Ooltgensplaat | Tel +31 187 63 93 91 | info@budi.nl